Je tmavý chlieb "zdravý"?
Kvalitný, z hľadiska výživy hodnotný chlieb je iba celozrnný chlieb. Celozrnný znamená, že je pripravený z "prírodnej múky", t. j. múky, ktorá obsahuje celé zrná obilia vrátane ich vrchnej šupky (alebo je pripravený tak, že obsahuje aj celé zrná), a je teda bohatým zdrojom balastných látok (vlákniny), minerálnych látok a vitamínov, predovšetkým skupiny B.
Celozrnný chlieb je spravidla tmavší, pretože obsahuje všetky časti zŕn, nie je to však pravidlo bez výnimky. Kvalitný celozrnný chlieb môže byť aj svetlý pšeničný chlieb. Tiež platí, že tmavý chlieb nie je automaticky celozrnný, teda bohatý na vlákninu, minerály a vitamíny. Farba chleba nie je "symbolom" jeho výživnej hodnoty. O tom, či je chleba celozrnný nič nehovoria ani dekoratívne prilepené zrniečka na jeho povrchu, ktoré majú u kupujúceho vyvolať zdanie, že "sa zdravo stravuje". Zvnútra sú takéto chleby už podstatne menej "zrnité" a obsahujú iba bezvýznamné časti obilných zŕn bez balastných látok. Ešte menej dôveryhodné je "celozrnné pečivo", ktoré sa síce tvári veľmi zdravo, ale nedosahuje ani minimálne výživové hodnoty chleba, pretože je zvyčajne pripravované z múky (alebo zmesí), ktorá s celozrnnou (šrotovou) múkou nemá nič spoločné. Výnimku tvorí niektoré pečivo zo špecializovaných predajní – dietetických a bio.
Ktorý chlieb a pečivo sú teda najzdravšie? Tie, ktoré sú pripravené z celozrnnej múky a obsahujú celé zrná, pričom východiskovou surovinou boli kvalitné bio obilniny (nevystavované chemickým postrekom a genetickým manipuláciám), najlepšie raž, ktorá ponúka najviac minerálnych látok a vitamínov. (Nemalú úlohu však pri kvalite chleba zohráva aj spôsob pečenia, tradícia, použitý kvások a prísady; inak povedané výber pekára či pekárne.)
Treba vedieť, že:
– Celozrnný chlieb sa musí dôkladne požuť, lebo nedostatočne požuté obilniny preťažujú črevo a vzniká pocit "ťažkého žalúdka". Odporúča sa vyskúšať viacero druhov celozrnného chleba – u niektorých ľudí sa môže objaviť neznášanlivosť určitej obilniny alebo kvásku.
– Celozrnný chlieb vydrží dlhšie ako iné druhy chlebov. Zabalený do papierového vrecka ho treba uložiť na suché miesto s izbovou teplotou.
– Celozrnný chlieb nie je automaticky aj bioprodukt. Zároveň platí, že nie každý obilninový bioprodukt je celozrnný.
Konzumácia celozrnných produktov sa významným spôsobom podieľa na celkovej výkonnosti organizmu a pocite fyzickej pohody. Plátok celozrnného ražného alebo jačmenného chleba na raňajky dokáže po celý deň (cca 10 hodín) udržať stabilnú hladinu cukru v krvi – je známe, že časté kolísanie hladiny krvného cukru vedie k prejedaniu, nadváhe, cukrovke a srdcovocievnym ochoreniam. O celozrnnom chlebe teda naozaj možno povedať, že je zdravý.
Komentáre